Πως παίζεται το μπριτζ

0
3466

Πως παιζεται το μπριτζ, Pos paizete to mpritz, bridge

Πως παιζεται το μπριτζ;

Άτομα: 4  ( Ομάδες των 2, ζευγάρια )

Τράπουλα: 1 (52 Φύλλα)

Μπριτζ κανόνες

Πως παιζεται το μπριτζ; Τα ζευγάρια πρέπει να βρίσκονται απέναντι ο ένας από τον άλλο στο ίδιο τραπέζι σαν αντίστοιχία Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης.

Τραβήξτε χαρτιά για να επιλέξετε το άτομο που θα μοιράσει (ντίλερ). Ο ντίλερ  διανέμει τις κάρτες με την όψη προς τα κάτω, με περιστροφή δεξιόστροφα μία κάθε φορά, μέχρις ότου κάθε παίκτης στο τραπέζι κρατάει 13 κάρτες. Μετά την ολοκλήρωση κάθε γύρου, ντίλερ γίνετε αυτός που κάθετε στα δεξιά του τρεχων ντίλερ, έτσι ώστε κάθε άτομο έχει τη σειρά του να μοιράσει.

Κάθε γύρος αποτελείται από τρία μέρη – τη δημοπρασία, όπου οι τέσσερις παίκτες ποντάρουν με την σειρά, σε δεξιόστροφη περιστροφή περιγράφοντας τα χέρια τους, το παιχνίδι, όπου η ομάδα που κερδίζει τη δημοπρασία προσπαθεί να κερδίσει τους βαθμούς που έχει ποντάρει, και τέλος το σκορ.

Παιχνίδι

Ο ντίλερ κάνει το πρώτο ποντάρισμα. Στη συνέχεια, η δημοπρασία προχωράει δεξιόστροφα. Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί γύροι πονταρίσματος. Το ποντάρισμα τελειώνει όταν τρεις παίκτες διαδοχικά λένε Pass, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θέλουν να ποντάρουν πιο ψηλά. Η τελική προσφορά γίνεται το “συμβόλαιο“.

Σκοπός του πονταρίσματος στο μπριτζ είναι να δωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες ανάμεσα στο ζευγάρι, σχετικά με το πόσο δυνατά ή αδύναμα ειναι το χέρια του κάθε παίκτη. Ένα ποντάρισμα αποτελείται από:

  • έναν αριθμό απο το 1 μέχρι το 7
  • μιά φυλή κοζιών, ( πίκα (♠), καρδιές (♥), διαμάντια (♦), τριφύλια (♣) ή χωρίς φυλή κοζιών, δεν διαλεγετε φυλη).

Ο αριθμός αναφέρεται στο συνολικό αριθμό των χεριών (έξι συν τον αριθμό που αναφέρεται στο ποντάρισμα) που έχει κερδίσει ένα ζευγάρι. Η φυλή δείχνει την φυλή κόζια ή ατού. Για παράδειγμα, το ένα ζευγάρι έχει ποντάρει 4 Καρδίες. Δεσμεύεται να κάνει 10 χέρια με καρδιές ως κόζια ή ατού.

Εάν ένας παίκτης πιστεύει ότι το τελευταίο ποντάρισμα ενός από τους αντιπάλους του είναι υπερβολικά αισιόδοξο, μπορεί να το διπλασιάσει όταν είναι η σειρά του να μιλήσει. Αυτό το δίπλασμα μπορεί να ξαναδιπλασιαστεί από έναν απο τους αντιπάλους.

Πως παιζεται το μπριτζ;

Παιχνίδι

Μόλις τελειώσουν τα πονταρίσματα, αρχίζει το παιχνίδι. Εδώ ο στόχος είναι να κερδίσετε αριθμό χεριών ίσο ή μεγαλύτερο από το συμβόλαιο που είχε αποφασιστεί με το τελικό ποντάρισμα.

Ο “Εκτελεστής” είναι ο παίκτης που ποντάρει αρχικά τη φυλή κοζιών ή χωρίς κόζια, που καταλήγει ως το τελικό συμβόλαιο.

Ο “μορ” είναι συνεργάτης του εκτελεστή.

Ο παίκτης στα αριστερά του εκτελεστή ξεκινά το παιχνίδι κάνοντας το “άνοιγμα”. Ο ίδιος ονομάζει τη φυλή και οι άλλοι παίκτες πρέπει να παίξουν ένα φύλλο μετην ίδια φυλη αν την έχουν. Διαφορετικά μπορούν να χτυπήσουν με ένα φύλλο από την φυλή των κοζιών ή να απορρίψουν οποιαδήποτε άλλο φύλλο.

Μετά το άνοιγμα, ο μορ τοποθετεί τα 13 φύλλα του ανοιχτά μπροστά στο τραπέζι και ο σύντροφός του ελέγχει τα φύλλα και για τα δύο χέρια κατά τη διάρκεια του γύρου.

Όποιος έχει παίξει το ψηλότερο φύλλο στη φυλή κερδίζει το χέρι και διαλέγει οποιοδήποτε φύλλο σε οποιοδήποτε φυλή θέλει. Όταν υπάρχει κόζι στο συμβολαιο, και άν ένας παίκτης δεν έχει φύλλο στη φυλή που είναι κάτω, μπορεί να παιχτεί ένα κόζι. Σε αυτή την περίπτωση, παίρνει το χέρι, εκτός αν κάποιος άλλος παίξει υψηλότερο κόζι.

Στο τέλος του γύρου, άν το ζευγάρι που έχει πάρει τον αριθμό των χεριών (ή περισσότερων) που είχε δεσμευτεί στο αρχικό συμβόλαιο , παίρνει έναν ορισμένο αριθμό πόντων. Αλλά αν δεν τα καταφέρει, τότε το άλλο ζευγάρι σκοράρει.

Πως παιζεται το μπριτζ;

Αξίες Χαρτιών, Μπριτζ βαθμοί

Τα χαρτιά έχουν αξίες με τον Άσσο τον πιο δυνατό και με το 2 το το πιό αδύνατο.

Οι Καρδίες και οι Πίκες θεωρούνται μεγάλες φυλές, ενώ τα Καρά και τα Τριφύλια θεωρούνται μικρές φυλές.

Κάθε χέρι που κερδίζετε βαθμολογείται ως εξής:

  • 20 πόντοι σε Τριφύλι και Καρά,
  • 30 πόντους σε Καρδιές και Πίκες,
  • 40 πόντους για το πρώτο χέρι 7 χωρίς κόζι και 30 πόντους ανά χέρι πάνω των 7. Αυτά τα σημεία πολλαπλασιάζονται επί δύο ή τετραπλασιάστηκαν αντιστοίχως αν το ποντάρισμα έχει διπλασιαστεί ή διπλασιαστεί.

διαμορφώστε με μια τανάλια.

ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Περίληψη
recipe image
Όνομα Άρθρου
Πως παιζεται το μπριτζ
Όνομα συγγραφέα
Δημοσιεύθηκε στις
Βαθμολογία
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + fifteen =