Πως παιζεται η πιλοττα | Βιδα – Παιχνιδια Τραπουλας

0
3805

Πως παιζεται η πιλοττα, pos paizete i pilotta, πιλοττα κανονες, Πως παιζεται η βιδα

Πως παιζεται η πιλοττα;

Άτομα: 2 , 3 , 4

Τράπουλα: 1 (32 Φύλλα – Άσσος Ρήγας Ντάμα Βαλές 10 9 8 7 )

Η Πιλόττα (Βίδα) είναι ένα παιχνίδι για 2, 3 ή 4 παίχτες. Παίρνει το όνομα της από το Belote το οποίο είναι γαλλικό παιχνίδι 32 χαρτιών. Είναι πολύ δημοφιλές στον κυπριακό πληθυσμό και παίζετε περισσότερο σε Cafe ή καφενεία με παρέα 4 ατόμων. Η πιλόττα μπορεί να παίζεται για ώρες και έχει ευρέια καμπύλη εκμάθησης. Πως παιζεται η πιλοττα;

Πιλόττα για τέσσερις παίκτες

Οι παίκτες χωρίζονται σε δύο ομάδες. Οι συνπαίχτες κάθονται σε διαγώνια μορφή Χ. Η κατεύθυνση του παιχνιδιου, μοιρασιάς και πονταρίσματος είναι αριστερόστροφη.

Μοιρασιά και ποντάρισμα

Η τράπουλα δεν ανακατεύεται ποτέ στην Πιλόττα. Ο παίκτης πριν από τον ντίλερ (δηλ. στην αριστερή πλευρά) πρέπει να κόψει την τράπουλα. Στο τέλος κάθε γύρου ντίλερ γίνεται αυτος που βρίσκεται δεξιά του τρέχων ντίλερ.

Ο ντίλερ δίνει τρία χαρτιά σε κάθε παίκτη, και έπειτα ακόμα δύο χαρτιά (συνολικά 5 χαρτιά σε κάθε παίχτη) και γυρίζει το επόμενο χαρτί κάτω να φαίνεται. Ξεκινώντας από τον παίκτη που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του ντίλερ, οι παίκτες ποντάρουν για το σκορ που προβλέπουν ότι θα φτάσουν. Ο παίκτης με το υψηλότερο ποντάρισμα καθορίζει πια θα είναι η φυλή “κόζια ή ατού” για τον υπόλοιπο γύρο του παιχνιδιού. Το ποντάρισμα γίνεται συνήθως σε βήματα των 10 βαθμών, με το χαμηλότερο αρχικό ποντάρισμα να είναι 80.

Το παιχνίδι

Ο παίκτης που ποντάρει πρώτος στο γύρο πονταρίσματος είναι αυτός που θα παίξει πρώτος. Ο πρώτος παίκτης παίζει ότι χαρτί θέλει. Το επόμενο χαρτί πρέπει να ταιριάζει με τη φυλή του τελευταίου χαρτιού κάτω. Αν ο παίκτης δεν είναι σε θέση να το κάνει, πρέπει να παίξει κόζι αν έχει ένα ή αν δεν έχει κόζι παίζει οποιαδήποτε άλλο χαρτί.

Σε περίπτωση που παίζεται κόζι, οι υπόλοιποι 3 παίκτες πρέπει να παίξουν μεγαλύτερο κόζι αν έχουν. Κάθε παίκτης παίζει ένα χαρτί και ο παίκτης με το ψηλότερο τα κερδίζει όλα που βρίσκονται κάτω.

Η δηλωμένη φυλή κοζιων κερδίζει τα μη-κόζια. Η τάξη των κόζιων που κερδίζει από το ψηλότερο στο χαμηλότερο είναι: Βαλες-9-Ασσος-10-Ρήγας-Ντάμα-8-7 ενώ η τάξη των μηκόζιων που κερδίζει είναι: Ασσος-10-Ρήγας-Ντάμα-Βαλες-9-8-7.

Βαθμολογία

Συνήθως η βαθμολογία τελειώνει όταν μια ομάδα φτάσει πρώτη τους 351 πόντους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το όριο μπορεί να φτάσει έως και 400 πόντους εάν οι παίκτες θέλουν να ακολουθήσουν πιο μακρυνή διαδρομή ή αντίστοιχα να μειωθούν σε 251 ή ακόμα και 151 πόντους αν βιάζονται ή απλά να θέλουν να τελιώσουν πιο γρήγορα. Συνήθως ένας από τους τέσσερις παίκτες είναι υπεύθυνος για να κρατάειι το σκορ για ολόκληρο το παιχνίδι και για τις δύο ομάδες.

Πως παιζεται η πιλοττα, pos paizete i pilotta, πιλοττα κανονες
Πως παιζεται η πιλοττα

Πιλόττα Βαθμοί

Επιπλέον Βαθμοί (Δηλώσεις)

Στην πιλόττα υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί κανόνες παιχνιδιού όσον αφορά την βαθμολόγηση επιπλέον βαθμών, που ονομάζονται δηλώσεις. Παρακάτω είναι όλες οι πιθανές δηλώσεις που μπορούν να κερδίσουν επιπλέον βαθμούς με (από το χαμηλότερο στο υψηλότερο):

Τρία στη σειρά (20 πόντοι): αυτό μπορεί να είναι είτε 7,8,9 (από διαμάντια ♦ για παράδειγμα).
Πιλόττα (20 βαθμοί): Αν ο παίκτης κρατάει τον Ρήγα και τη ντάμα της φυλής που έχουν κηρυχθούν ως τα κόζια, τότε σκοράρει αμέσως 20 επιπλέον πόντους (Όταν ένας παίκτης κρατάει την πιλόττα, κανείς δεν μπορεί να του αρνηθεί τους επιπλέον 20 πόντους, άσχετα με οτιδήποτε άλλες δηλώσεις υπάρχουν. Επίσης, ο παίκτης μπορεί να δηλώσει την πιλόττα όποτε την παίξει, και όχι στην αρχή του πρώτου γύρου όπως όλα τα άλλα.)
Τέσσερα σε σειρά (50 βαθμοί): Το ίδιο με το 7,8,9 με τη μόνη διαφορά ότι ο παίκτης πρέπει επίσης να κρατάει το 10 για να συμπληρώσει τέσσερα στη σειρά.
Πέντε στη σειρά (100 πόντοι): Κρατώντας 5 φύλλα της ίδιας φυλής σε σειρά.
Τέσσερα χαρτιά του ίδιου τύπου (100 βαθμοί): Αν ο παίκτης κρατά τέσσερις άσσους (Α), τέσσερις Ρήγες (Ρ), τέσσερις Ντάμες (Ν) ή τέσσερα δεκάρια (10).
Τέσσερα εννιάρια (150 μονάδες): Αν ο παίκτης κρατάει και τα τέσσερα εννιάρια.
Τέσσερις βαλέδες (200 μονάδες): Αν ο παίκτης κρατάει και τους τέσσερις βαλέδες.

Τρία συνεχόμενα χαρτιά έχουν τους ίδιους βαθμούς (20) έστω και αν είχαμε άσσο, ρήγα και ντάμα του ίδιου χρώματος, με τη μόνη διαφορά ότι η σειρά με τον Άσσο είναι πιο δυνατή από αυτή που κρατάει το 9 και “υπερνικά” το χέρι των αντιπάλων, ακυρώνοντας έτσι τους 20 πόντους τους και κάνοντας την σειρά του Άσσου το μόνο έγκυρο μεταξύ των δύο.

Οι δηλώσεις πρέπει να λέγονται στον πρώτο γύρο (το παιχνίδι έχει 8 γύρους) και να εμφανίζονται στο δεύτερο γύρο, πριν παίξει ο παίκτης. Αν ξεχάσει να δείξει τα χαρτιά του (π.χ. τέσσερις άσσους) και έχει ήδη παίξει τότε οι βαθμοί δεν υπολογίζονται.

Αν σας άρεαε το πως παιζεται η πιλοττα,

μπορείτε να δείτε επίσης:
Πως παίζετε η μπιρίμπα
Πως παίζετε η Ξερη

Περίληψη
recipe image
Όνομα Άρθρου
Πως παιζεται η πιλοττα
Όνομα συγγραφέα
Δημοσιεύθηκε στις
Βαθμολογία
31star1star1stargraygray Based on 4 Review(s)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 4 =