Πώς να ανακαλύψετε αν είναι πλαστά τα ευρώ

0
386

Πώς να ανακαλύψετε αν είναι πλαστά τα ευρώ, pos na katalavo plasta euro

Πως να αναγνωρίσετε τα πλαστά ευρώ;

Το ευρώ είναι το εθνικό νόμισμα για περίπου 340 εκατομμύρια ανθρώπους σε 19 ευρωπαϊκές χώρες και υπάρχουν περίπου 13 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία. Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η παραχάραξη είναι ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα με τα ευρώ. Εάν γνωρίζετε τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε χαρτονομίσματος του ευρώ και γνωρίζετε πώς να ελέγξετε τα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που είναι ενσωματωμένα σε κάθε χαρτονόμισμα, μπορείτε να εντοπίσετε τη συντριπτική πλειοψηφία των πλαστών ευρώ.

Μέθοδος 1

Παρατηρώντας Γενικές Λεπτομέρειες

  1. Αναγνωρίστε τα κατάλληλα στυλ και χρώματα.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα χαρτονομίσματα του ευρώ διατίθενται μόνο σε ονομαστικές αξίες των 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500. Έτσι, αν σας δοθεί ένα χαρτονόμισμα των 15 ευρώ, απορρίψτε το αμέσως. Κάθε νόμιμο χαρτονόμισμα ευρώ έχει επίσης έναν τυπικό χρωματισμό και στυλ εικόνας.

Τα ευρώ διαθέτουν διακριτικά στυλ αρχιτεκτονικών εικόνων από διαφορετικές περιόδους της ευρωπαϊκής ιστορίας. Το μπροστινό μέρος κάθε χαρτονομίσματος εμφανίζει ένα παράθυρο, μια πόρτα ή ένα μοτίβο πύλης. Το πίσω μέρος εμφανίζει μια γέφυρα (μαζί με έναν χάρτη της Ευρώπης).

Τα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ χαρακτηρίζονται από την Κλασσική αρχιτεκτονική και έχουν κατά κύριο λόγο γκρι χρώμα.

Τα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ διαθέτουν Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική και έχουν κυρίως κόκκινο χρώμα.

Τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ διαθέτουν Γοτθική αρχιτεκτονική και είναι κυρίως μπλε χρώματος.

Τα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ έχουν Αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και έχουν κυρίως πορτοκαλί χρώμα.

Τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ έχουν Μπαρόκ / Ροκοκό αρχιτεκτονική και είναι κυρίως πράσινα.

Τα χαρτονομίσματα των 200 ευρώ έχουν αρχιτεκτονική από σίδερο και γυαλί και έχουν κυρίως χρώμα κίτρινο-καφέ.

Τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ χαρακτηρίζονται από σύγχρονη αρχιτεκτονική και είναι κυρίως μωβ χρώματος.

  1. Μετρήστε τα χαρτονομίσματα.

Σε αντίθεση με τα χαρτονομίσματα των ΗΠΑ, για παράδειγμα, τα χαρτονομίσματα του ευρώ έχουν διαφορετικά μεγέθη. Αυτό εμποδίζει κάπως την παραχάραξη, αλλά γίνεται κυρίως προς όφελος των ατόμων με προβλήματα όρασης.

€ 5 = 120 x 62 χιλιοστά

€ 10 = 127 x 67 χιλιοστά

€ 20 = 133 x 72 χιλιοστά

€ 50 = 140 x 77 χιλιοστά

€ 100 = 147 x 82 χιλιοστά

€ 200 = 153 x 82 χιλιοστά

€ 500 = 160 x 82 χιλιοστά

  1. Νιώστε το ξεχωριστό χαρτί.

Τα ευρώ είναι φτιαγμένα από 100% ίνες βαμβακιού, γεγονός που ενισχύει την ανθεκτικότητα και δίνει στα χαρτονομίσματα μια ξεχωριστή αίσθηση. Τα πραγματικά ευρώ πρέπει να έχουν σκληρή και σταθερή υφή, και η εκτύπωση θα πρέπει να είναι πιο συγκεντρωμένη στα σημεία όπου το μελάνι είναι παχύτερο.

Τα πλαστά ευρώ τείνουν να είναι σκασμένα και κηρώδη στην αφή και συχνά στερούνται της συγκεντρωμένης υφής εκτύπωσης.

Όσο πιο παλιό και χρησιμοποιημένο είναι το ευρώ, τόσο πιο δυσδιάκριτα είναι αυτά τα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ακόμα και τότε, ένας έμπειρος χειριστής των ευρώ μπορεί να καταλάβει τη διαφορά.

  1. Κοιτάξτε για τη σειρά Europa.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κυκλοφόρησε αργά τα τελευταία χρόνια μια νέα σειρά χαρτονομισμάτων για το ευρώ. Αυτά είναι ευρέως γνωστά ως σειρά Europa, καθώς μερικές από τις σημαντικότερες βελτιώσεις ασφαλείας περιλαμβάνουν εικόνες της ελληνικής μυθολογικής φιγούρας Ευρώπης.

Αυτά τα χαρτονομίσματα περιλαμβάνουν ένα υδατογράφημα με το πορτρέτο της Ευρώπης (γυναίκας), το οποίο είναι ορατό όταν το χαρτονόμισμα κρατιέται μπροστά στο φως.

Περιλαμβάνουν επίσης μια εικόνα ολογράμματος της Ευρώπης στην ασημένια λωρίδα ασφαλείας, η οποία γίνεται ορατή κατά την κλίση του χαρτονομίσματος.

Μέθοδος 2

Ελέγχοντας τα χαρακτηριστικά ασφαλείας

  1. Κοιτάξτε για το υδατογράφημα.

Όλα τα ευρώ έχουν μια εικόνα υδατογραφήματος που γίνεται ορατή όταν το χαρτονόμισμα κρατιέται στο φως. Η εικόνα αναπαράγει μια αρχιτεκτονική εικόνα από το χαρτονόμισμα. Βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του μπροστινού μέρους κάθε χαρτονομίσματος.

Στα πραγματικά ευρώ, το υδατογράφημα δημιουργείται από μια διακύμανση του πραγματικού πάχους του χαρτιού. Η εικόνα θα είναι καθαρά ορατή όταν κρατιέται στο φως και θα υπάρχουν ομαλές μεταβάσεις ανάμεσα στα φωτεινά και τα σκοτεινά στοιχεία της εικόνας.

Στα πλαστά ευρώ, το υδατογράφημα τυπώνεται συνήθως πάνω στο χαρτί. Η εικόνα συνήθως δεν είναι τόσο ξεκάθαρη και συχνά υπάρχουν αιχμηρές μεταβάσεις φωτός-σκοταδιού όταν κρατιέται στο φως.

  1. Χειριστείτε το ολόγραμμα.

Όλα τα ευρώ διαθέτουν απεικόνιση ολογράμματος. Ανάλογα με την αξία, θα εμφανίζεται είτε ως κάθετη λωρίδα είτε ως ορθογώνιο στην δεξιά πλευρά του μπροστινού μέρους του χαρτονομίσματος. Αλλάζοντας κλίση στο χαρτονόμισμα σε σχέση με τα μάτια σας, θα αποκαλυφθούν αλλαγές στην εικόνα.

Στο αληθινό ευρώ, το ολόγραμμα θα αλλάξει σαφώς όταν είναι κεκλιμένο. Η πραγματική εικόνα ποικίλλει ανάλογα με την αξία και τη σειρά (η νεότερη σειρά Europa χρησιμοποιεί το πορτρέτο της, για παράδειγμα).

Τα πλαστά ευρώ συνήθως δεν διαθέτουν πραγματικό ολόγραμμα, που σημαίνει ότι η εικόνα παραμένει στατική όταν το χαρτονόμισμα έχει κλίση.

  1. Μελετήστε τη λωρίδα ασφαλείας.

Όλα τα χαρτονομίσματα του ευρώ περιλαμβάνουν μια λωρίδα ασφαλείας, η οποία εμφανίζεται ως κάθετη λωρίδα στην κεντροαριστερή περιοχή του μπροστινού μέρους του χαρτονομίσματος. Η λωρίδα δεν εκτυπώνεται στο χαρτονόμισμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ενσωματωμένη σε αυτό.

Η λωρίδα ασφαλείας στα πραγματικά ευρώ εμφανίζεται πάντα ως μια πολύ σκοτεινή λωρίδα όταν κρατιέται στο φως. Περιλαμβάνει επίσης, με μικροσκοπικά αλλά σαφή γράμματα, την ονομαστική αξία και τη λέξη «EURO» (ή, στη νέα σειρά, «€»).

Στα πλαστά ευρώ, η λωρίδα ασφαλείας είναι συνήθως μια τυπωμένη γκρίζα-μαύρη γραμμή. Δεν φαίνεται πολύ σκοτεινή όταν κρατιέται στο φως και συνήθως έχει μικροεκτύπωση που είναι είτε θολή είτε ανύπαρκτη.

  1. Ελέγξτε για αλλαγές χρώματος.

Εκτός από τα ολογράμματα, τα ευρώ χρησιμοποιούν επίσης στοιχεία μετατόπισης χρώματος όταν τα χαρτονομίσματα έχουν κλίση. Αναζητήστε την αριθμητική τιμή του χαρτονομίσματος στην πίσω δεξιά πλευρά. Σημειώστε, ωστόσο, ότι μόνο χαρτονομίσματα 50 ευρώ και άνω χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία.

Ο αριθμός ονομαστικής αξίας στο πίσω μέρος ενός αληθινού χαρτονομίσματος θα αλλάξει χρώμα από μωβ σε πράσινο ή καφέ (ανάλογα με την αξία) κατά την κλίση.

Τα περισσότερα πλαστά ευρώ στερούνται αυτού του αποτελέσματος, που σημαίνει ότι ο αριθμός παραμένει πορφυρός όταν κλίνει.

  1. Προσέξτε τη μικροεκτύπωση.

Η μικροεκτύπωση, που είναι δυσανάγνωστη με γυμνό μάτι αλλά καθίσταται σαφής με τη μεγέθυνση, απαιτεί εξελιγμένες τεχνικές εκτύπωσης που είναι πέρα από την ικανότητα των περισσότερων παραχαρακτών. Όλα τα χαρτονομίσματα ευρώ χρησιμοποιούν ορισμένα στοιχεία μικροεκτύπωσης. Ανάλογα με την ονομασία και τη σειρά, μπορούν να εμφανιστούν στη λέξη «EURO» ή στο αποτύπωμα του αστεριού, για παράδειγμα.

Με γυμνό μάτι, η μικροεκτύπωση στα αληθινά ευρώ θα εμφανιστεί ως λεπτή γραμμή. Ωστόσο, με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού, θα είναι ορατή η εκτύπωση. Μια τρέχουσα επανάληψη της αριθμητικής ονομασίας του χαρτονομίσματος βρίσκεται συνήθως στη μικροεκτύπωση.

Όσον αφορά τα πλαστά ευρώ, η μικροεκτύπωση είναι συνήθως θολή υπό μεγέθυνση ή ανύπαρκτη. Ένας καλός μεγεθυντικός φακός είναι επομένως ένα εύχρηστο εργαλείο όταν πρέπει να εξαλείψουμε τα πιθανά πλαστά χαρτονομίσματα.

  1. Αποκάλυψη υπεριωδών και υπέρυθρων ιδιοτήτων.

Το κράτημα ευρώ μπροστά σε τυπικές πηγές φωτός αποκαλύπτει πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας. Ωστόσο, η χρήση υπεριώδους ή υπέρυθρης τεχνολογίας αποκαλύπτει επίσης ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Τα πραγματικά ευρώ δεν εκπέμπουν «λάμψη» υπό υπεριώδες φως. Ωστόσο, οι ίνες που είναι ενσωματωμένες στο χαρτονόμισμα εκπέμπουν περιοχές χρωματισμού που ποικίλλουν ανάλογα με την αξία τους. Τα νεώτερα χαρτονομίσματα εκπέμπουν τρία χρώματα κάτω από το υπεριώδες φως.

Κάτω από το υπέρυθρο φως θα παραμείνει ορατή μόνο η άκρα δεξιά πλευρά της εκτύπωσης μπροστά από ένα πραγματικό ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού μέρους της αρχιτεκτονικής εικόνας και του ολογράμματος.

Κάτω από το υπεριώδες φως, τα πλαστά ευρώ εκπέμπουν συνήθως μια λαμπερή λάμψη και αποκαλύπτουν το ψεύτικο υδατογράφημα και τη λωρίδα ασφαλείας ως σκοτεινές γραμμές.

Το κείμενο και οι εικόνες των πλαστών ευρώ είναι συνήθως είτε εντελώς ορατά είτε αόρατα κάτω από το υπέρυθρο φως.

ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Αν σας άρεσε το άρθρο μας ‘Πώς να ανακαλύψετε αν είναι πλαστά τα ευρώ’ τότε δείξτε την εκτίμηση σας και κοινοποιήστε το.

Αφήστε την κριτική σας:
5
Rated 5 out of 5
5 out of 5 stars (based on 1 review)
Περίληψη
Πώς να ανακαλύψετε αν είναι πλαστά τα ευρώ
Όνομα Άρθρου
Πώς να ανακαλύψετε αν είναι πλαστά τα ευρώ
Περιγραφή
Το ευρώ είναι το εθνικό νόμισμα για περίπου 340 εκατομμύρια ανθρώπους σε 19 ευρωπαϊκές χώρες και υπάρχουν περίπου 13 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία. Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η παραχάραξη είναι ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα με τα ευρώ.
Συγγραφέας
Όνομα Εκδότη
Πως Να
Λογότυπο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 14 =