Πως να φυγει η μουχλα απο τον τοιχο

0
1688

Πως να φυγει η μουχλα απο τον τοιχο, pos na figei i mouxla apo ton toixo

Μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια αποχρωματισμού, πρέπει να βρείτε τρόπο να αφαιρέσετε γρήγορα τη μούχλα από τους τοίχους, ώστε να μην εξαπλωθεί και να προκαλέσει τόσο προβλήματα υγείας όσο και δομικά προβλήματα. Δείτε πώς.

Σχεδόν κάθε σπίτι έχει τέτοιο πρόβλημα. Παραδόξως, τα νεώτερα σπίτια το παρουσιάζουν συχνότερα από τα παλαιότερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μούχλα εμφανίζεται σε περιοχές με υψηλότερη υγρασία και στενότερα σφραγίσματα γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες, και οι νέες κατασκευές κρατούν περισσότερη υγρασία από ό,τι τα παλιά σπίτια.

Πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από τους τοίχους;

Κατ’ αρχάς, καθορίστε αν είναι μούχλα ή ερυσίβη. Ναι, έχει σημασία. Η ερυσίβη, αν και δυσάρεστη, δεν θα βλάψει τη δομή σας, επομένως απαιτεί λιγότερο επιθετικές μεθόδους από αυτές που αναφέρονται παρακάτω.

Σημάδια προβλημάτων μούχλας στους τοίχους

Το πιο εμφανές σημάδι ενός προβλήματος μούχλας είναι η εύρεση πράσινου, καφέ, πορτοκαλί ή και μαύρου σημείου. Αλλά υπάρχουν και άλλα, λιγότερο εμφανή σημάδια:

 • Ρωγμή ή ξεφλούδισμα χρώματος
 • Αποχρωματισμός
 • Μια επαναλαμβανόμενη «αιθάλη» ή μαύρες ραβδώσεις
 • Διογκώσεις
 • Μυρωδιά υγρασίας

Χώροι που είναι πιο επιρρεπείς στη μούχλα

Η μούχλα συχνά αναπτύσσεται σε περιοχές όπου η συμπύκνωση σχηματίζεται από υδρατμούς στον αέρα που συναντούν μια ψυχρή επιφάνεια η οποία μετατρέπει τον ατμό σε υγρό. Αυτό συμβαίνει συνήθως στους εξωτερικούς τοίχους ή στα υπόγεια.

Πολύ υγρές περιοχές στο σπίτι είναι πάρα πολύ επιρρεπείς στη μούχλα. Τα μπάνια και οι χώροι πλυντηρίων είναι δύο συνηθισμένα σημεία για να βρεθεί η ανάπτυξη μούχλας, ιδιαίτερα στις προεξοχές ή στους τοίχους του ντους. Άλλες περιοχές περιλαμβάνουν τους τοίχους και την οροφή κοντά σε υγραντήρες και οποιοδήποτε δωμάτιο με υδρομασάζ ή τζακούζι που έχει τοποθετηθεί λανθασμένα σε εσωτερικούς χώρους. Σε αυτά τα μέρη, ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη της μούχλας είναι η μείωση της υγρασίας με το άνοιγμα των παραθύρων και την τακτική λειτουργία των ανεμιστήρων.

Η μούχλα αναπτύσσεται επίσης όπου υπάρχει (ή υπήρξε) διαρροή νερού. Χώροι όπως τα ντουλάπια κάτω από τους νεροχύτες είναι πολύ επιρρεπείς σε αυτό. Μόλις υπάρξει διαρροή ενός σωλήνα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ότι η μούχλα θα παραμείνει απαρατήρητη μέσα στον τοίχο μέχρι το πρόβλημα να απαιτήσει την απομάκρυνση από ειδικούς.

Πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από ζωγραφισμένους τοίχους

Όπως συμβαίνει με πολλά θέματα καθαρισμού, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μια φυσική, ήπια προσέγγιση και να προχωρήσετε σε ισχυρότερες μεθόδους μόνο εάν είναι απαραίτητο.

Προτείνεται να χρησιμοποιήσετε πρώτα τη μέθοδο ξύδι / βόρακας / νερό και να περιμένετε δύο μέρες για να δείτε αν η μούχλα επιστρέψει. Εάν συμβαίνει αυτό, προχωρήστε στη χρήση της προσέγγισης χλωρίνης / νερού. (Η χλωρίνη είναι πολύ ερεθιστική για τους πνεύμονες, τα μάτια και το δέρμα, γι’ αυτό προτείνεται να αποφεύγεται η χρήση της όποτε είναι δυνατόν).

Είτε χρησιμοποιείτε τη μη τοξική μέθοδο είτε χρησιμοποιείτε χλωρίνη, προστατεύστε το δέρμα σας από το να έρχεται σε επαφή με τη μούχλα φορώντας λαστιχένια γάντια. Αφαιρέστε τη μούχλα όταν τελειώσετε, έτσι ώστε να μην τη μεταδώσετε σε όλο το σπίτι σας. Επίσης, φορέστε παλιά ρούχα και πλύντε τα σε ζεστό νερό για να σκοτώσετε τυχόν μούχλα που υπάρχει στα ρούχα σας και αερίστε καλά την περιοχή ενώ εργάζεστε, ώστε να μην την εισπνέετε.

Εάν κάποιος στο σπίτι σας έχει ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα ή αλλεργία στη μούχλα, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται έξω από το σπίτι ενώ το καθαρίζετε. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή τους κλείνοντας τις πόρτες μεταξύ των δωματίων και αλλάζοντας τα ρούχα σας πριν φύγετε από το δωμάτιο στο οποίο επεξεργάζεστε τη μούχλα.

Πως να φυγει η μουχλα απο τον τοιχο;

ΦΥΣΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΟΥΧΛΑΣ

 • 2 κουταλιές βόρακα
 • 1/4 φλιτζάνι λευκό ξύδι
 • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό

Συνδυάστε τα παραπάνω συστατικά σε ένα μπολ, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί ο βόρακας. Ρίξτε το μείγμα σε μια φιάλη ψεκασμού και εφαρμόστε απαλά σε βαμμένους τοίχους, κεραμίδια ή άλλες μη πορώδεις επιφάνειες. Ψεκάστε προσεκτικά και καθαρίστε. Ψεκάστε ξανά και αφήστε να καθίσει 10 λεπτά πριν το σκουπίσετε.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΟΥΧΛΑΣ ΜΕ ΧΛΩΡΙΝΗ (για πιο επίμονη μούχλα)

Η χλωρίνη σκοτώνει τη μούχλα αλλά δεν εμποδίζει τη δημιουργία νέων αποικιών. Για να σκοτώσετε την υπάρχουσα μούχλα, χρησιμοποιήστε αυτή τη λύση και στη συνέχεια ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να αποφύγετε την επιστροφή της.

 • 1/4 φλιτζάνι χλωρίνη
 • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό

Συνδυάστε τα παραπάνω συστατικά σε μια φιάλη ψεκασμού και εφαρμόστε απαλά σε βαμμένους τοίχους, κεραμίδια ή άλλες μη πορώδεις επιφάνειες. Ψεκάστε προσεκτικά και καθαρίστε το. Εάν παραμείνει κάποια μούχλα, εφαρμόστε ξανά και αφήστε 15 λεπτά πριν το τρίψιμο. Ψεκάστε ξανά και στη συνέχεια καθαρίστε.

Πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από τσιμέντο

Τα υπόγεια είναι κοινά σημεία για την ανάπτυξη μούχλας. Αν το σπίτι σας έχει υπόγειο, είναι καλή ιδέα να επιθεωρείτε τους τοίχους και το δάπεδο αρκετές φορές το χρόνο. Ιδιαίτερα κατά την υγρή περίοδο της περιοχής σας. Η μούχλα στο υπόγειο συνήθως ανακαλύπτεται αφού έχει αναπτυχθεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι θα θέλετε να πάτε κατευθείαν στη μέθοδο καθαρισμού με χλωρίνη.

Πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από γυψοσανίδα

Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σε άβαφες επιφάνειες όπως γυψοσανίδες και ψευδοροφές. Αυτές οι επιφάνειες είναι πορώδεις, πράγμα που σημαίνει ότι η μούχλα όχι μόνο οικοδομείται στην επιφάνεια αλλά και χαράζει το δρόμο της στη δομή του γυψοσανίδας επίσης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δοκιμάστε ένα από τα δύο παραπάνω μείγματα αφαίρεσης και αφήστε την περιοχή να στεγνώσει σχολαστικά. Αν η μούχλα επιστρέψει, πιθανότατα θα πρέπει να αντικαταστήσετε τη γυψοσανίδα. Ωστόσο, μια επαγγελματική υπηρεσία απομάκρυνσης μούχλας μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Πώς να αποτρέψετε τη μούχλα

Είτε υπάρχει απλά μια μόλυνση από μούχλα είτε θέλετε να αποτρέψετε την εμφάνισή της, υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

 • Χρησιμοποιήστε τους ανεμιστήρες του μπάνιου σας μετά από κάθε ντους για τουλάχιστον 15 λεπτά.
 • Κρατήστε τις γυάλινες πόρτες ντους ανοικτές για να επιτρέψετε την κυκλοφορία του αέρα. Οι πλαστικές κουρτίνες ντους θα πρέπει να τινάζονται καλά για να απομακρύνονται τα σταγονίδια νερού και να μένουν μερικώς ανοιχτές.
 • Απλώστε τις πετσέτες αμέσως μετά τη χρήση.
 • Χρησιμοποιήστε τακτικά καθαριστικά μπάνιου με ξύδι και καθαριστικά δαπέδου για να σκοτώσετε τη μούχλα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ποτέ μην συνδυάζετε ξύδι με χλωρίνη ή αμμωνία!
 • Ψεκάστε το ντους σας καθημερινά με σπρέι κατά της μούχλας.
 • Καθαρίστε μπάνια, κουζίνες και χώρους πλυντηρίων εβδομαδιαίως.

Θυμηθείτε: η τακτική πρόληψη σημαίνει ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να ξέρετε πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα, γιατί δεν θα συμβεί. Έτσι, χρησιμοποιήστε τα ειδικά σπρέι, παρακολουθήστε την υγρασία του σπιτιού σας και περιποιηθείτε αμέσως τους διαρρέοντες σωλήνες για να αποφύγετε τη μούχλα.Αν σας άρεσε το άρθρο μας ‘Πως να φυγει η μουχλα απο τον τοιχο’ τότε δείξτε την εκτίμηση σας και κοινοποιήστε το.

ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Αφήστε την κριτική σας:
5
Rated 5 out of 5
5 out of 5 stars (based on 5 reviews)
Περίληψη
Πως να φυγει η μουχλα απο τον τοιχο
Όνομα Άρθρου
Πως να φυγει η μουχλα απο τον τοιχο
Περιγραφή
Πως να φυγει η μουχλα απο τον τοιχο; Μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια αποχρωματισμού, πρέπει να βρείτε τρόπο να αφαιρέσετε γρήγορα τη μούχλα από τους τοίχους, ώστε να μην εξαπλωθεί και να προκαλέσει τόσο προβλήματα υγείας όσο και δομικά προβλήματα. Δείτε πώς.
Συγγραφέας
Όνομα Εκδότη
Πως Να
Λογότυπο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twelve + eighteen =