Πως παίζεται η μπιρίμπα – Εύκολες οδηγίες

0
113601

Εισαγωγή

Πως παίζεται η μπιρίμπα;

Άτομα: 4 (2 ομάδες)

Τραπούλα: 2 (+ 2 τζόκερ)

Yπάρχουν πολλές παραλλαγές της Μπιρίμπας, αλλά οι βασικοί κανόνες καθώς και ο στόχος παραμένουν τα ίδια.

Ο αρχικός ντίλερ επιλέγεται με τυχαία κλήρωση, το χαμηλότερο χαρτί ορίζει ποιός θα είναι ο πρώτος ντίλερ, και στους επόμενους γύρους ο ντίλερ θα είναι αυτός που κάθεται στα αριστερά του τρέχων ντίλερ.

Ο ντίλερ ανακατεύει τα χαρτιά και ο παίκτης δεξιά του κόβει την τράπουλα. Έντεκα χαρτιά μοιράζονται σε κάθε παίκτη, και ακόμα δύο ομάδες 11 χαρτιών μοιράζονται στο πλάι με την όψη προς τα κάτω από τον παίκτη δεξιά του ντίλερ. Αυτά τα χαρτιά ονομάζονται μπιριμπάκια. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι ποίος παίκτης ή ομάδα θα ξεπεράσει ένα ορισμένο προκαθορισμένο ποσό  (συνήθως 2500 ή 3000, με βάση τον αριθμό των παικτών). Οι πόντοι καταγράφονται στο τέλος κάθε γύρου.

Μπιρίμπα Κανόνες

Πως παίζεται η μπιρίμπα;

Το παιχνίδι προχωρά αριστερόστροφα. Ο κάθε παίκτης ξεκινά τη σειρά του, είτε παίρνοντας  ένα χαρτί από την τράπουλα, είτε παίρνοντας όλα τα χαρτιά από κάτω (Για να πάρει τα χαρτιά από κάτω πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα χαρτί για να δημιουργήσει σετ).

Μετά το τράβηγμα, ο παίκτης μπορεί να βάλει κάτω σετ τουλάχιστον τριών χαρτιών (τα σετ πρέπει να είναι χαρτιά ίδιας φυλής και στη σειρά). Οι Τζόκερ και τα δυάρια θεωρούνται μπαλαντέρ και μπορούν να αντικαταστήησουν οποιοδήποτε χαρτί σε αυτά τα σετ, και ακόμη και να επανατοποθετηθούν στα δικά τους ήδη δημιουργημένα σετ. Για παράδειγμα, ένας παίκτης μπορεί να βάλει κάτω τα χαρτιά τέσσερα, πέντε και επτά κούπα, με το δυάρι σπαθί να αντικαθιστά το έξι κούπα που του λείπει.

Εάν ο παίκτης τραβήξει αργότερα το έξι κούπα, μπορεί να το βάλει στη σωστή του θέση και να μετακινήσει το δυάρι σπαθί στη θέση του τρία ή του οκτώ. Κάθε σετ μπορεί να περιέχει μόνο έναν μπαλαντέρ (είτε Τζόκερ, είτε δυάρι). Το δυάρι στην φυσική του θέση δεν θεωρείται μπαλαντέρ. Μόλις κατέβουν κάτω τα σετ απαγορεύεται να συνδεθούν μεταξύ τους ή να αποσυρθούν από το τραπέζι. Το ίδιο ισχύει και για τους μπαλαντέρ (επομένως, κάθε σετ που περιλαμβάνει Τζόκερ ή διαφορετική φυλή δυαριού δεν μπορεί ποτέ να γίνει καθαρή Μπιρίμπα).

Οι παίκτες τελειώνουν την σειρά τους απορρίπτοντας ένα χαρτί από το χέρι τους κάτω στην στοίβα (οι παίκτες δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση αν δεν είναι η σειρά τους).

Πως παίζεται η μπιρίμπα;

Όταν ένας παίκτης έχει ρίξει κάτω όλα τα χαρτιά που κρατούσε από την αρχή τότε λαμβάνει τα μπιριμπάκια (την μια από τις δύο ομάδες των 11 χαρτιών). Αν ο παίκτης δεν τα κατάφερε να μείνει χωρίς χαρτιά, πρέπει να συνεχίσει και να παίξει με τις νέες του κάρτες αν μπορεί, διαφορετικά η σειρά του τελειώνει. Για να τελειώσει ο γύρος, πρέπει ο παίχτης που κρατάει τα μπιριμπάκια να τα ρίξει όλα κάτω και να μείνει χωρίς χαρτιά. Η ομάδα που κλείνει τον γύρο λαμβάνει επιπλέον 100 βαθμούς. Ωστόσο, ο παίκτης πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις για να κλείσει:

  1. Ο παίκτης πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον ένα σετ “καθαρής” μπιρίμπας (7 χαρτιά χωρίς μπαλαντέρ).
  2. Πρέπει να είναι σε θέση να απορρίψει ένα χαρτί.
  3. Πρέπει να ο παίχτης να ρίξει όλα τα χαρτιά που κρατάει στο χέρι του ή να τελιώσουν όλα τα χαρτιά απο την αρχική στοίβα.

Οι βαθμοί υπολογίζονται στο τέλος κάθε γύρου και αν καμιά ομάδα δεν έχει κερδίσει παίζετε ακόμη ένας γύρος για να αναδειχτεί ο νικητής.

Ορολογίες και Βαθμοί

Πως παίζεται η μπιρίμπα;

Σετ

Υπάρχουν τα ακόλουθα σετ στη Μπιρίμπα. Τα σετ είναι είτε διατεταγμένα με τον τρόπο που τοποθετείται ένα straight flush στο Πόκερ δηλαδή χρησιμοποιώντας τις ίδιες φυλές σε σειρά (εκτός με την χρήση μπαλαντέρ).

Μπιρίμπα

Ένα σετ που περιέχει τουλάχιστον επτά χαρτιά.

Εάν το σετ είναι διαδοχικά χαρτιά και δεν υπάρχουν μπαλαντέρ (καθαρή μπιρίμπα) τότε αξίζει 300 ​​βαθμούς.

Εάν υπάρχει ένας μπαλαντέρ (λερωμένη μπιρίμπα), τότε αξίζει 200 βαθμούς.

Πως παίζεται η μπιρίμπα, Μπιρίμπα Κανόνες, pos pezete i mbirimba, mbirimba biriba mpirimpa, pos pezete i mbirimba
Καθαρή: 300 βαθμούς 
Πως παίζεται η μπιρίμπα, Μπιρίμπα Κανόνες, pos pezete i mbirimba, mbirimba biriba mpirimpa, pos pezete i mbirimba
Λερωμένη: 200 βαθμούς

 

Πεντακοσιάρα

Μια πεντακοσιάρα αποτελείται από κάθε κατάλληλο διαδοχικό χαρτί. Από τον Άσσο στον Βασιλιά (ή Άσσο σε Δύο εάν ο Άσσος τοποθετηθεί μετά τον Βασιλιά. Αυτό το σετ αν είναι καθαρή αξίζει 500 βαθμούς. Ωστόσο, αν είναι λερωμένη τότε και αξίζει 300 βαθμούς.

Πως παίζεται η μπιρίμπα, Μπιρίμπα Κανόνες, pos pezete i mbirimba, mbirimba biriba mpirimpa, pos pezete i mbirimba
Καθαρή: 500 βαθμούς
Πως παίζεται η μπιρίμπα, Μπιρίμπα Κανόνες, pos pezete i mbirimba, mbirimba biriba mpirimpa, pos pezete i mbirimba
Λερωμένη: 300 βαθμούς

Κόζια

Στην αρχή του γύρου η φυλή του πρώτου χαρτιού που πέφτει κάτω γίνεται το “Κόζι” (σε περίπτωση Τζόκερ, ο παίκτης που παίζει μπορεί να επιλέξει την φυλή του Κοζιού.

Καθαρή μπιρίμπα του κοζιού (7 χαρτιά) αντιστοιχεί με 500 βαθμούς αντί 300.

Λερωμένη μπιρίμπα του κοζιού 300 βαθμούς. Αυτό δίνει έμφαση τόσο στο επιθετικό όσο και στο αμυντικό παιχνίδι.

Η ολοκληρωμένη καθαρή μπιρίμπα του κοζιού  (13 χαρτιά) είναι 1000 βαθμούς.

Βαθμοί χαρτιών

Αφού προστεθούν (ή αφαιρεθούν αν χρειαστεί) όλοι οι βαθμοί από τα σετ, οι βαθμοί κάθε ξεχωριστού χαρτιού προστίθενται στο συνολικό σκορ. Κάθε χαρτί έχει συγκεκριμένο βαθμό.
Τζόκερ: 25 βαθμούς
Δυάρι: 20 βαθμούς
Ασσος: 15 βαθμούς
Ρήγας, Ντάμα, Βαλές, 10, 9, 8 : 10 βαθμούς
7, 6, 5, 4, 3: 5 βαθμούς

Επιπλέον βαθμοί και ποινές.

Εάν ένας παίκτης κατορθώσει να μείνει χωρίς χαρτιά τότε ο γύρος τελειώνει και παίρνει επιπλέον 100 βαθμούς . Όλοι οι άλλοι τιμωρούνται προσθέτοντας τους βαθμούς των χαρτιών που κρατάνε. Εάν μια ομάδα δεν έχει πάρει τα αντίστοιχα μπιριμπάκια της, και οι παίχτες κρατάνε ακόμη το αρχικό τους χέρι, τιμωρούνται με άλλους 100 βαθμούς (στην περίπτωση που ο γύρος τελειώσει αφού ένας παίκτης έχει ήδη πάρει το μπιριμπάκι του, αλλά δεν είχε την ευκαιρία να το παίξει και πάλι η ποινή είναι 100 βαθμούς για το μη χρησιμοποιημένο μπιριμπάκι, ανεξάρτητα από το σύνολο των πόντων των καρτών που περιέχονται μέσα). Όταν ο γύρος τελειώσει και οι παίκτες ακόμη κρατάνε χαρτιά, όλοι οι βαθμοί πρέπει να μετριούνται. Ο τελευταίος παίκτης του γύρου είναι αυτός που θα πάρει την τελική κάρτα από την στοίβα.

Πως παίζεται η μπιρίμπα;
Αν θέλετε να προσθέσετε κάτι στο άρθρο πως παίζεται η μπιρίμπα, η την δική σας παραλλαγή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας πιο κάτω.
ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Αφήστε την κριτική σας:
3.1
Rated 3.1 out of 5
3.1 out of 5 stars (based on 31 reviews)
Περίληψη
Πως παίζεται η μπιρίμπα - Εύκολες οδηγίες
Όνομα Άρθρου
Πως παίζεται η μπιρίμπα - Εύκολες οδηγίες
Περιγραφή
Πως παίζεται η μπιρίμπα? Yπάρχουν πολλές παραλλαγές της Μπιρίμπας, αλλά οι βασικοί κανόνες καθώς και ο στόχος παραμένουν τα ίδια. Ο αρχικός ντίλερ επιλέγεται με τυχαία κλήρωση, το χαμηλότερο χαρτί ορίζει ποιος θα είναι ο πρώτος ντίλερ, και στους επόμενους γύρους ο ντίλερ θα είναι αυτός που κάθεται στα αριστερά του τρέχων ντίλερ.
Συγγραφέας
Όνομα Εκδότη
Πως Να
Λογότυπο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 1 =